Az esőerdők élő ékszerei.
   Amerika trópusi esőerdői adnak otthont, e körülbelül 170-fajt magába foglaló béka családnak. A terraristák számára ennek a csoportnak csak a fele igazán érdekes. Ők lettek ismertek nyílméreg béka néven. Az első leírások a 18. század vége fele történtek, de csak az utolsó 25-30-évben történtek érdemleges tudományos leírások arról hogy milyenek is ezek a békák. Megfigyelésük élőhelyükön nem volt egy egyszerű dolog kis méretük,és sokszor talajlakó életmódjuk miatt. Éppen ezért terráriumi tartásuk sok megfigyelésre adott alkalmat. Bizony nemcsak képzett zoológusok hanem lelkes "autodidakta amatőrök"számára is nyílt lehetőség új felismerésekre.
   Ma hogy a Földgolyó az utazási lehetőségek miatt kisebb lett sokunknak megadatott hogy élőhelyükön is megismerjük őket, és ott csodáljuk meg gyönyörű színüket, és sok fajnál még a madarakat is megszégyenítő hangjukat. Sajnos életterük csökkenésével nem biztos hogy unokáinknak is ugyanennyi fajt lesz alkalmuk megismerni.Venezuela, Kolumbia, Equador, és Peru esőerdőiben még ma is sok új fajt fedeznek fel. Az elnevezés hogy "nyílméreg" béka,igazán csak a Phyllobates nemzetség három fajára érvényes. Ezek is csak az élőhelyükön lévő táplálékkal tudják fenntartani bőrük méreganyagát. Terráriumi körülmények között tenyésztett második nemzedék már nem mérgező. Több délamerikai indián törzs nyilaik, dárdáik kezelésére használták, a hát bőrmirigyeiből tűz felett kicsapott méreganyagot. Így ragadt rá az összes fajcsoportra a nyílméregbéka elnevezés.

Miért lettek ők népszerű terráriumi állatok:
   Csodálatos színük a hazájukban élő pillangókéval vetekszik. Avatatlan szemlélő a terráriumban mozdulatlanul ülő állatot sokszor valami porcelán dísznek véli amíg az meg nem mozdul. Némelyik fajnak a hangja is lenyűgöző. Szaporodásbiológiájuk, ivadék gondozásuk is rendkívül érdekes. A revierért szumó birkózó módjára viaskodó, később az ebihalakat a hátukon cipelő hímek, az érdeklődőnek olyan élményt nyújtanak amit az élővilág kevés tagja produkál.
   Egy általunk felnevelt kis békacsapat, azt igazolja hogy megfelelő körülmények között gondozzuk állatainkat. Aki egyszer megkísérli egy üvegdobozban egy kis esőerdő létrehozását,miután megépítette a kis teraszokat elültette a növényeket csinált egy kis mesterséges patakot mindennek egy jó megvilágítást is készített,nem túlzás ha azt mondom hogy részesült egy kicsit az alkotás és teremtés örömében is. Nem akartam ezt a kis bevezető részt rendszertani ismeretekkel terhelni,de annyit a későbbi eligazodás érdekében tegyünk meg hogy a tudomány által megnevezett tíz nemzetséget felsoroljuk:

1. Allobates
2. Aromobates
3. Colostethus
4. Dendrobates
5. Epipedobates
6. Mannophrine
7. Miniobates
8. Nephlobates
9. Phobobates
10. Phyllobates