Dendrobates galactonotus (Steindachner, 1864)
Foltoshátú famászóbéka


Amphybia > Anura > Dendrobatidea > Dendrobates > Dendrobates galactonotus

   5 évvel ezelőtt, egy német békás barátom jóvoltából, hozzájutottam egy nyolctagú tenyészcsapathoz. Közelebbről megismerve őket, csodálkozom rajta hogy ezek az igen szép és érdekes állatok, nem terjedtek el jobban a terrarista körökben. Ennek több összetevője is van, a nehezen megközelíthető élőhelye, magas ára és a nehezen összeálló párok miatti szaporítási nehézségek. A viszonylag nagyméretű galactonotus a tinctorius családba tartozik, mérete 30-40 mm, a nőstények valamivel testesebbek. Alapszíne szénfekete, ami kontrasztja a hátat borító szabálytalan színes foltnak, ami gyakran a végtagokra is kiterjed.
   Ezek a színfoltok, leginkább a Gerbera virágjának, nem rikító, de mégis szép színeire emlékeztetnek. Úgy mint a virágnál van fehér, citromsárga, narancs, vörös, sötétbordó. Amíg az említett virág szirmai matt fényűek, addig békánk bőre úgy csillog mint egy lakkozott dísztárgy. Színfoltjuk mérete alapján a következő változatokat különböztetjük meg: (A százalékszámok az állat hátán lévő színes felület arányát jelzik.)

  • 75% narancs
  • 95% narancs
  • 100% narancs
  • 75% sárga
  • 95% sárga
  • 75% vörös
  • 95% vörös
  • 100% fehér

   Élőhelye az Amazonasz deltájának környékétől délre, Para, Maranhao, Goías, tartományokban van. A színváltozatok élőhelyük egy-egy, lokális területéhez kötődnek. Egymással párosodnak, de a variánsok, még azonos színárnyalat esetében sem továbbtenyészthetőek.
   Tartása: nálam 2 hím és 2 nőstény egy 60×60×60cm-es terráriumban van elhelyezve. Magas páratartalmat igényelnek (80%), ezt napi kétszeri lágyvizes permetezéssel biztosítom. Hőmérséklet nappal 25-28°C, éjszaka 6-8 fokkal kevesebb. Táplálékuk: minden méretüknek megfelelő takarmány állat, drosophyla, aprótücsök, viaszmolyhernyó ugróvillás, stb. Petéző hely a lefele fordított fél kókuszhéj alatt, aminek az oldalára kis bemászó kaput kell faragni a békák számára. A kókuszhéj alá én polietilén fólia darabot helyezek amire az állatok később petéznek. A hím alig hallható pirregő hangjára, a nőstény felfigyel és követi párját. A párzási játékot a nőstény a hím hátának simogatásával folytatja, majd a petéző helyre követi párját, itt 5-10 darab petéjét lerakja, amit a hím megtermékenyít. A peték 10-12 nap alatt ebihallá alakulnak, amelyekből 3-4 hónap múlva kis békák lesznek. Táplálásuk nem okoz gondot mert a kis drosophylát, és a kistücsköt első naptól kezdve szívesen fogyasztják. Vitaminok és ásványi anyagok bevitele feltétlen szükséges. Sikeres felnevelésükkel nem csak igen szép, hanem viszonylag hosszú életű (8-10 év) érdekes állatokhoz jutunk.

« Vissza