Phobobates bassleri (Melin, 1941)
Sárgahátú nyílméregbéka


   Azelőtt, Dendrobates, Phyllobates, Epipedobates. Felfedezéséhez nem csak Melin neve kapcsolódik.1981-ben Schulte, 1987-benMyers, 1988-ban Zimmermann&Z. 1988-ban Hesselhaus is részletesen ismerteti a fajt. Elterjedési területe Peru keleti része, ott is a kordillerrák hegységének 1000-1500 méter magasan fekvő hegyi erdeinek nedves talaján találhatók. A tisztásokon gyakran találhatók lárváikat hátukon cipelő hímek, hogy azok számára megfelelő víztócsákat találjanak. A nőstények ennél rejtettebb életet élnek.
   A nagy nyílméreg békák közé tartozik legújabb rendszertani elnevezése a Phobobates csak két társát a silverstonit és a trivittatust sorolja vele egy rendszertani csoportba A hímek 32-40 mm hosszúak, de a nőstények elérik a 45mm-t is. Fekete alapszín. A fej és a hát zöldessárga, de lokális területektől függően, lehet citromsárga, esetleg narancssárga is. A hát vége fele a színnel való lefedettség csökken már csak foltokban van jelen, de a hát két oldalán széles csíkot találunk. A has sötétkéken pettyezett. A bőr erősen granulált. Ritkaságszámba mennek a kék színűek, én még csak képen láttam.
   Ha nem sajnáljuk a számukra a nagy terráriumot, sok növénnyel és rejtekhellyel, több állatot is tarthatunk együtt. Nálam egy 170×60×70 cm-es terráriumban van 11 darab. Egy párat tartva lehet a terrárium kisebb is (60×60×60 cm). Tekintettel élőhelyükre fontos hogy a terrárium hőmérséklete ne emelkedjen 24°C fok fölé, éjszakára lehet 16°C is. De a csapatban tartott állatok viselkedése egészen más, sok érdekes megfigyelésre ad alkalmat. A hangosan szóló bíííp bíííp hangot hallató hímek, hangjukkal stimulálják a nőstényeket. Így azok a rejtekhelyre mennek a párjuk után, a hím a nőstény hátára kerülve annak nyakát szorosan átölelve ( fej amplexus) azt petézésre készteti. Ez a rejtekhely lehet a szokásos lefordított fél kókusz héj, de akár egy lehajló levél is. A peték száma 6-tól egész 50 db-ig terjedhet. Territoriumukat nem csak a hímek védik elszántan de a nőstények is. Tekintve hogy peteevőként is számon tartják őket, a harcos hím orrával lökdösi el a betolakodót. A lárvák 10-12 nap alatt kelnek ki a petékből, a hím terráriumba is hajlandó a hátán vízbe cipelni utódait, az ebihalak nem kannibálok együtt is felnevelhetőek. A terráriumban levő vízmedencének a szűrése ha megfelelő az ebihalakból 7-8 hét alatt kis béka lehet, megfelelő jó minőségű díszhal táppal történő etetés mellett. Ezt a módszert csak mint érdekességet javasolom könnyebben kezelhető a petézés után 2-3 nappal a petéket elvenni a kikelt ebihalakat 2-3cm magas vízben kb.10×20cm-es műanyag dobozban naponkénti vízcserével felnevelni. Nem árt ebbe a kis vizes edény közepébe egy olyan követ elhelyezni amire az átalakult kis békák ki tudjanak mászni. Ahogy a kopoltyújuk megszűnik és már csak tüdővel lélegzenek mászóka híján vízbe fulladhatnak.
   Az ivadékok már kis korban is elég nagyok ahhoz hogy a frissen kelt tücsköt, kis muslicát, de még a viaszmoly kukacok apró példányait elfogyasztják. A felnőtt állatoknak lehet adni röpképtelen legyet, muslicát tücsköt, és minden élő rovareleséget ami a méretüknek megfelel. Itt említeném meg hogy igen erős fogazatuk van egy teljes méretűre kifejlődött viaszmoly hernyót de még egy kisebb anoliszt is képes elfogyasztani. Nélkülözhetetlen a számukra úgy az ivadékoknál, mint a kifejlett állatoknál a kalcium foszfát és a vitaminok adagolása. Igényesebb tartási feltételei dacára szépségével szaporodásával, hangjával ez a békafaj igen sok érdekességet kínál gondozójának.


« Vissza